5 načina kako uštedjeti svaki dan

Pronalazak savršene sredine ključ je pametne štednje i raspodjele budžeta. Ponekada je teško znati odakle početi, posebice kada se nalazimo u iskušenju je li dobra ideja kupiti novi par tenisica koji je na sniženju? Zbog toga smo pobrojali nekoliko jednostavnih navika kojih ćete se lako pridržavati a koje će vam pomoći da svaki mjesec dio vašeg budžeta postane dio vašeg fonda za štednju. Gotovo bezbolno i bez utjecaja na kvalitetu vašeg života.

Preskočite kupovinu jutarnje cafe latte

Iako se uz ‘coffee to go’ kupljenu u omiljenom cafeu nerijetko osjećamo kao da smo na ulicama New Yorka i žurimo na posao, jednak doživljaj imat ćete i ako u torbu spremite termosicu s kavom pripremljenom doma. Bit će to moderna interpretacija teme uz koju ćete dosta uštedjeti. Bit će baš po vašoj mjeri, a uz to jeftinija opcija uživanja u omiljenoj dozi kofeina.

Postanite stručnjak u uređenju noktiju

Pokušajte novac koji biste potrošili u salonu za uređenju noktiju usmjeriti na kupovinu alata i lakova za uređenje noktiju u kućnoj radinosti. Bit će to pametna investicija uz koju ćete u udobnosti doma dobiti gotovo jednake rezultate uz uštedu novca.
Umjesto da svaki mjesec novac trošite na tretmane u salonu, taj novac radije investirajte u neke druge sitnice koje vas mogu razveseliti.

Pripremajte doma sve obroke

Osim što ćete znati podrijetlo i kvalitetu namirnica koje koristite za pripremu, svako jelo bit će pripremljeno baš po vašim gastro načelima. Opcija pripreme jela u udobnosti doma znatno je pristupačnija od hrane iz restorane ili fast fooda, a ostatke uvijek možete iskoristiti za sutrašnji ručak. Uz bezbroj prisutnih recepata za jednostavne večere koje možete pripremiti od namirnica koje sigurno već imate u hladnjaku, nema prostora za izgovore.

Kupite si kasicu za štednju

I imajte pravilo da svaki dan morate ubaciti makar jednu novčanicu u nju. Vi birate koju – papirnu ili kovanu novčanicu. No, morate to raditi bez iznimke. A ako ste dobro raspoloženi, ubacite i dvije. Vaša kasica vam neće zamjeriti.

Energetska učinkovitost

Budite pametni oko potrošnje električne struje u domu. Preveliki računi za struju jedan su od najčešćih ‘gutača’ kućnog budžeta, tako da razvijanje navika poput isključivanje klime, grijanja i svjetla kada vam ono ne treba, napravit ćete veliki pomak. Osim toga, online možete pronaći sjajne savjete na temu energetske učinkovitosti, neka oni bude tema vaše nove edukacije.

Izvor:womeninadria.com/

Foto: Pexels

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske