5 savjeta za lakši pronalazak posla

Nedavno ste izgubili posao? Ili tek tražite svoj prvi posao? Ne znate od kuda krenuti? Ovih 5 savjeta bi vam moglo pomoći.

Upoznaj samog sebe

Iako vam ovo možda zvuči kao nekakav čudan „zen“ savjet vrlo je bitno da znate tko ste i što želite u životu. Inače bi mogli zapeti na poslu koju vam se ne sviđa i koji zapravo ne želite. Možda čak i uopće ne nađete posao. No ako znate što točno želite onda možete djelovati u točno tom smjeru te dobiti posao iz vaših snova.

Na internetu možete pronaći puno upitnika i kvizova koji vam mogu reći više o vašem tipu osobnosti i sklonostima. Na taj način možete saznati koji poslovi odgovaraju vašem tipu osobnosti te tome prilagoditi vaše obrazovanje.

Obrazovanje

Biti obrazovan je od velike važnosti prilikom traženja posla. Uočite da piše „biti obrazovan“ a ne „biti školovan“. Naime pojam obrazovanja je širi od pojma školovanja. Dok se školovanje odnosi na formalno školovanje, obrazovanje pokriva i školovanje i samoukost. Više nije dovoljno samo imati diplomu, nego se osoba neprestano mora i samostalno obrazovati. Poslodavci cijene napor koji osoba ulaže u svoje obrazovanje. Razni tečajevi i dodatne edukacije mogu biti razlika između dobivanja posla i daljnje nezaposlenosti.

Osoba koja u svoje slobodno vrijeme čita znanstvenu literaturu i stručne članke je u velikoj prednosti nad osobom koja slobodno vrijeme trati na video igrice.

Možda se brinete da nemate novca za daljnje obrazovanje? Budite bez brige. Danas na internetu možete pronaći mnoštvo tečaja, predavanja, stručne literature i sl. I to sve potpuno besplatno.

Online MOOC (Massive Online Open College) platforme poput Coursere i edX-a nude mnoštvo tečaja za svakoga. Iako se često za dobivanje diplome o položenom tečaju treba uplatiti određeni novčani iznos pristup samom tečaju je besplatan. Osim MOOC platformi tu je i nezamjenjivi Youtube. Na njemu možete pronaći tisuće i tisuće sati besplatnih predavanja. Tko zna, možda vam upravo ono što naučite na online tečajevima i predavanjima pomogne da nađete posao.

Životopis

Ključni dio pronalaska posla je slanje životopisa potencijalnim poslodavcima. Sve vaše znanje i vještine morate prikazati na 1 ili 2 stranice. Nije nimalo lak zadatak. Ako imate loš životopis velika je vjerojatnost da nećete biti pozvani na razgovor za posao te posljedično nećete imati priliku predstaviti se poslodavcu.

Ako ne znate gdje početi s pisanjem životopise pogledajte sljedeće linkove. Možda nađete neki savjet koji vam pomogne.

Također tu je i Online savjetovalište, usluga u sklopu projekta LO.PA.Z. Ovdje možete dobiti savjete kako napisati životopis i kako se predstaviti poslodavcu. 

Upoznaj potencijalnog poslodavca

Ovaj savjet bi čak i mogao biti na 3. mjestu. Prije nego što pošaljete životopis saznajte što je više moguće o potencijalnom poslodavcu. Na taj način možete prilagoditi svoj životopis poslodavcu.

O poslodavcu možete puno toga saznati preko njegove online stranice. Tamo možete vidjeti misiju i viziju, temeljnu djelatnost, broj zaposlenika i sl. Možda vidite nešto zbog čega ćete pomisliti da je baš posao u toj tvrtki vaš posao iz snova. Naravno može se i dogoditi suprotno. Možete vidjeti nešto zbog čega odustanete od ideje rada u toj tvrtki. No i to je puno bolje nego da dobijete posao pa naknadno shvatite da to i nije posao za vas.

Također na raznim online forumima se možete raspitati o potencijalnom poslodavcu te o uvjetima rada u tvrtki. Na ovaj način možete doći spremni na razgovor za posao.

Razgovor za posao

Zadnji korak koji morate obaviti prije dobivanja posla je uspješno proći razgovor za posao. Na razgovoru ćete imati priliku predstaviti se te opisati vaše školovanje i obrazovanje. Također možda ćete biti i testirani raznim zadatcima za provjeru vašeg znanja i vještina. Sjetite se prvog savjeta i uložite u vlastito obrazovanje.

Puno ljudi ne zna kako se spremiti za razgovor. Na sreću tu je Internet sa svojim savjetima.

Ako ste uspješno prošli razgovor za posao, čestitam.

Ako niste prošli nemojte previše tugovati. Samo se i dalje obrazujte, idite na razne tečajeve, čitajte stručnu literaturu i pripremajte se za idući razgovor za posao. Sretno. P.S. Ako i dalje imate dvojbi ili pitanja ne zaboravite na  Online savjetovalište

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske