Budućnost lokalnih partnerstava za zapošljavanje

Suradnja

U svim županijama Republike Hrvatske od svibnja 2018. godine provode se projekti koji se odnose na rad županijskih lokalnih partnerstava za zapošljavanje budući je objavljen natječaj za tu namjenu po Europskom socijalnom fondu. Cilj je bio osmisliti aktivnosti kojima će se omogućiti ranjivoj ciljnoj skupini osposobljavanje kroz nove vještine i znanja za tržište rada te za zaposlenike članica tog tijela omogućiti održivo funkcioniranje. Tako je Riječka razvojna agencija Porin d.o.o. prijavila projekt Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Primorsko-goranske županiji ili skraćeno LO.PA.Z. PLUS. Projektne aktivnosti završavaju sredinom studenog ove godine.

Pojedini projekti uključili su suradnju LPZ-ova na nacionalnoj razini. Tako se putem projekta „Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III“  Partnerskog vijeća tržišta rada Šibensko-kninske županije pokrenula mogućnost umrežavanje svih LPZ-ove te su predložili potpisivanje Sporazuma kojim će se omogućiti suradnju na području zapošljavanja, obrazovanja i socijalnog uključivanja,  odnosno suradnju na razmjeni znanja, iskustva i traženje zajedničkih rješenja i projekata koja se tiču politika razvoja ljudskih potencijala i tržišta rada u Republici Hrvatskoj te promicanje decentralizacije problema nezaposlenosti itd.

Povezivanje i razmjena iskustva LPZ-a Grada Zagreba i ostalih lokalnih partnerstava u Republici Hrvatskoj pokrenuo je partnerstvo projekta ZgAktiv te se u ZICER-u organizirao dvodnevni događaj u Zagrebu i online putem ZOOM-a. Predsjednica LPZ PGŽ, Doris Sošić,  sudjelovala je skupu online. Prvog dana predstavljene su aktivnosti projekta ZgAktiv, prijedlog Sporazuma o suradnji LPZ-a Partnerskog vijeća tržišta rada Šibensko-kninske županije, budućnost LPZ i financiranje provedbe Strategija ljudskog potencijala Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Drugi dan bio je posvećen raspravi o budućnosti LPZ-ova u novom programskom razdoblju. Iz rasprave se moglo zaključiti da LPZ-ovi imaju svoju budućnost i da tajništva LPZ-ova treba kontinuirano financirati kako bi vodili brigu o svim aspektima djelovanja uz jačanje njihovih kapaciteta budući niti jedan LPZ nema isključivo zaposlenih osoba koje se samo bave LPZ-ovima. U tom cilju predloženo je da se tehnička tajništva mogu kontinuirano financirati iz tehničkih sredstava ESF-a ili se mogu pronaći rješenja na tragu financiranja regionalnih koordinatora ili LAG-ova te im se dodijeliti sredstava za upravljanjem određenim fondom za poticanje zapošljavanja radi lokalnih potreba. Kako je predviđeno Sporazumom za suradnju LPZ-a, svaki LPZ će jednom godišnje biti domaćinom susreta svih LPZ-ova što će biti dobra prigoda za postavavljanje prijedloga za djelovanje i financiranje u budućem programskom razdoblju. U tom smislu bi resorno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava moglo unaprijed, ne čekajući dovršetak Operativnog programa za učinkovite ljudske potencijale, pripremiti natječaj kako bi po svim završenim radnjama za početak novog financijskog okvira odmah mogao objaviti natječaj za LPZ-ove.

Navedeni Sporazum o suradnji LPZ-ova i prijedlozi o budućnosti LPZ-ova predstavit će se članicama  na sjednici LPZ PGŽ u petak, 25. rujan 2020.

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske