HAMAG-BICRO najavio mjere pomoći za poduzetnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) najavila je osam mjera namijenjenih poduzetnicima za ublažavanje pandemije uzrokovane koronavirusom, koje između ostalog uključuju moratorij na kredite i smanjenje kamatnih stopa te uspostavu dvaju novih financijskih instrumenata.

Agencija mjere provodi u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvom poljoprivrede, a namijenjene su mikro, malim i srednjim poduzetnicima, objavili su na svojoj stranici.

Moratorij na sve rate ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) mikro i malih zajmova, kao i mikro i malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca ove godine te prolongiranje otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo.

Mjere uključuju povećanje alokacije za financijski instrument ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva namijenjena mikro i malim poduzetnicima, uz smanjenje kamate na 0,5 do 1,0 posto te smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite “ESIF mikro i mali zajmovi“, kao i povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite za obrtna sredstva sa 65 na 80 posto glavnice kredita.

Jedna od mjera je i uspostava novog financijskog instrumenta “COVID-19 krediti/zajmovi” za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike, kao i uspostavljanje novog financijskog instrumenta Mikro zajam za ruralni razvoj, namijenjenog za obrtna sredstva kojim se osigurava dodatna likvidnost subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru uz bržu i jednostavniju obradu, poček i nižu kamatnu stopu.

Povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite od 150.000 do 1.000.000 eura za obrtna sredstva sa 65 na 80 posto glavnice kredita putem 17 financijskih institucija. Tu su i kontra garancije za 50 posto glavnice ESIF mikro zajma za obrtna sredstva za sektor turizma, slijedom koje se značajno smanjuju uobičajeni instrumenti osiguranja te se osigurava povoljnija kamatna stopa od 0,5 posto do jedan posto, što ubrzava cjelokupni proces same obrade.

U sklopu programa ruralnog razvoja i uspostave mjere B, predviđaju se pojedinačna jamstva do 80 posto glavnice kredita za kredite za obrtna sredstva, pri čemu iznos jamstva doseže milijun eura, a provodi se putem 16 financijskih institucija.

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske