Intenzivan program razvoja novih usluga na temelju postojećih proizvoda

Problem stagnacije poslovanja i pronalaženja novih izvora prihoda sve je češći izazov za poduzeća koja svoje poslovanje temelje isključivo na prodaji proizvoda, pogotovo onih koji su duže na tržištu.

U vremenu kada za uspjeh i zaradu presudno postaje iskustvo kupaca, nuditi „samo proizvod“ više nije dovoljno – ugroženi su i zadovoljstvo kupca i profitabilnost poslovanja. I izvrsni, provjereni proizvodi imaju problema kad se nađu pod pritiskom jeftinije ili nelojalne konkurencije, novih tehnoloških rješenja, recesije

Usluge temeljene na proizvodima ili „servitizirani“ proizvodi su svugdje oko nas – od produženog jamstva za automobile ili kuhinje, osiguranja ekrana mobitela do najma romobila, bicikala i brusilica…

Proizvodi obogaćeni s dodatnim uslugama ili čak ponuđeni kao usluge kupcima pružaju pozitivno iskustvo i bolje zadovoljavaju njihove potrebe, a poduzećima donose stabilnije prihode i veće zarade.

Tvornica usluga je intenzivni program razvoja usluga za poduzeća koja svoje poslovanje temelje na proizvodima i žele privući i zadržati nove kupce te ostvariti dodatnu zaradu.

Iskusni Step Ri savjetnici će voditi poduzeća kroz postupak „servitizacije proizvoda“ – razvoja novih usluga i njihovog integriranja u postojeće poslovanje.

Program Tvornice usluga čine tri cjeline:

  • uvodni, dvosatni sastanak s upravom poduzeća tijekom kojeg se određuje strategija i smjer razvoja usluge (u tjednu 6.-10.4.)
  • dvodnevna radionica razvoja usluge s timovima iz poduzeća (u srijedu 15.4. i četvrtak 16.4. od 10 do 15 sati)
  • dvomjesečna podrška Step Ri savjetnika tijekom integracije nove usluge u postojeće poslovanje i njihovog uvođenja na tržište (do polovice lipnja 2020.)

Postupak servitizacije proizvoda razvijen je u Step Ri tijekom projekta Interreg CE Things+ u suradnji s devet partnera iz srednje Europe. U projektu je uspješno sudjelovalo i razvijalo usluge 90 malih i srednjih poduzeća.

Program se održava bez naknade za sudjelovanje, a broj poduzeća je ograničen. Prednost kod prijave imaju mala i srednja proizvodna poduzeća.

Rok za prijavu: ponedjeljak, 30. ožujak 2020.

Prijave i informacije na: mario.vukelic@uniri.hr ili 051 265 976.

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske