Izbori se za svoja radnička prava

Izbori se za svoja radnička prava

Tražiš posao i nadaš se da ćeš uskoro zasnovati radni odnos? Želiš znati što te smiju pitati na razgovoru za posao i što bi ti njih trebao_la pitati ili tražiti prije nego što potpišeš ugovor?

Zaposlen_a si na određeno vrijeme ili na nekom još čudnijem obliku ugovora i zanima te kakva točno radnička prava imaš? Smije li ti poslodavac uskratiti neko pravo koje daje kolegama koji su zaposleni za stalno?

Borba za svoja radnička prava započinje informiranjem o pravima koja nam jamči zakon, kao i načinima kako ih možemo ostvariti ili još poboljšati u praksi.

  • Što su radnička prava i kako ih ostvariti?
  • Kakve povrede prava se događaju u praksi?
  • Kakva prava imaju zaposleni na određeno vrijeme?
  • Kako spriječiti nepravedna ponašanja od strane poslodavca?
  • Kako zauzeti pravilni stav u zaštiti svojih prava kada tražite svoj prvi (pravi) posao?
  • Što radnici mogu poduzeti da poboljšaju radnička prava u svojoj radnoj sredini?

U glavi ti se vrte pitanja o ovim temama, a ne znaš kome ih postaviti?

Savjetovanje Izbori se za svoja radnička prava organizira Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) preko aplikacije ZOOM. Savjetovanje se održava u okviru projekta „Rad po mjeri čovjeka“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj savjetovanja isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

O gore navedenim temama govorit će i na pitanja sudionika odgovarati: Nediljka Buklijaš, stručna suradnica za edukaciju i mlade (SSSH) i Petra Vaci, pravna povjerenica (SSSH).

Savjetovanje je namijenjeno mladim radnicima i radnicama, studentima i studenticama, onima koji tek traže posao, zaposlenima na određeno vrijeme ili putem drugih neobičnih oblika ugovora, kao i svima koji žele saznati više o svojim radničkim pravima i kako se izboriti za bolja prava i uvjete rada.

Svi prijavljeni sudionici dobit će link i lozinku s kojom će se moći priključiti ZOOM savjetovanju, kao i tehničke upute za korištenje aplikacije ZOOM. Potvrda sudjelovanja i navedene informacije bit će poslane najkasnije jedan dan prije održavanja.

Prijava za sudjelovanje može se ispuniti preko sljedeće poveznice.

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske