Kako napisati motivacijsko pismo koje će poslodavac pročitati?

Tražiš posao?

Živimo u vremenu kada je važno znati u što manje vremena predstaviti svoje ideje. Isto vrijedi i kada se želite predstaviti potencijalnim poslodavcima. No, kako to efikasno učiniti?

To što vam je cilj predstaviti se u što manje vremena, ne znači i da će priprema za takvo predstavljanje kratko trajati. Dapače, dobra priprema najčešće će vam uzeti više vremena.

Motivacijsko pismo za razliku od životopisa, koji je osobna karta vašeg obrazovanja, iskustva, znanja i vještina, treba predstaviti poslodavcu na koji način ćete vi doprinijeti njegovoj tvrtki.

Krenimo korak po korak kako bismo mi to učinili.

Važno je istražiti poslodavca – dobro pročitati otvoreni natječaj (ukoliko se radi o otvorenom natječaju), istražiti internetsku stranicu potencijalnog poslodavca (ukoliko ona postoji) kako biste dobili dojam kako i zašto posluju, raspitati se među poznanicima o poslodavcu, radnom okruženju i eventualnim očekivanjima od potencijalnih zaposlenika.

Zatim, treba istražiti što podrazumijeva radno mjesto za koje ste zainteresirani. U natječaju je naveden naziv i opis radnog mjesta. Iz opisa biste trebali dobiti dojam što ćete sve raditi kod poslodavca ukoliko vi budete odabrani. Dobro je dodatno istražiti što se radi na takvom radnom mjestu i kod drugih poslodavaca.

Ukoliko je javljate na otvoreni natječaj, svakako je važno utvrditi zadovoljavate li uvjete natječaja. Ovdje treba imati na umu da javne tvrtke i institucije ne mogu zaposliti osobu koja ne zadovoljava uvjete natječaja, dok si poslodavci iz realnog sektora ponekad mogu dozvoliti da izađu iz okvira natječaja ukoliko im se svidi prijava nekog tko možda nema vozačku dozvolu, a ista se primjerice traži u natječaju za radno mjesto.

Tek sad možete prionuti na pisanje vašeg motivacijskog pisma. Najbolje je motivacijsko pismo podijeliti na četiri dijela:

  1. Uvod – gdje se predstavljate imenom i prezimenom te navodite na koji natječaj se javljate ili, ukoliko šaljete otvorenu molbu, pišete za kakva radna mjesta nudite svoje kompetencije.
  2. Uvjeti natječaja – u ovom dijelu trebali biste objasniti na koji način zadovoljavate sve uvjete koje je poslodavac naveo u natječaju – formalno obrazovanje, dodatne edukacije koje potvrđuju stručnost za neko područje, prethodno iskustvo (radno, volontersko ili neko drugo), posjedovanje nekih posebnih certifikata/dozvola i naglasiti neku od situacija koja vam daje prednost ukoliko to natječaj propisuje (osobe s invaliditetom, dugotrajna nezaposlenost, hrvatski branitelji, djeca hrvatskih branitelja,…).
  3. Doprinos poslodavcu – ovdje trebate poslodavcu opisati na koji način vi možete pomoći u unapređenju njihova poslovanja, istaknuti svoje osobne karakteristike (ali ne općenitim rečenicama poput Volim raditi u timu. ili Komunikativna sam osoba., već je isto potrebno dodatno opisati primjerom iz vašeg života), predložiti neke mogućnosti proširenja poslovanja ili mogućnosti za unapređenje koje ste uočili istražujući poslodavca.
  4. Zahvala i pozdrav – uz uobičajenu zahvalu na utrošenom vremenu nije loše pozdraviti se na način da ostavite otvorenu mogućnost da svoje ideje predstavite uživo na razgovoru za posao.

Poslodavci svakodnevno primaju prijave za posao, i vjerujte da na prvi pogled mogu razaznati one prijavitelje koji su se potrudili i napisali motivacijsko pismo istražujući njihove potrebe, od onih koji šalju univerzalne molbe koje se po ničemu ne ističu od drugih.

U svakom slučaju, ako još uvijek niste sigurni kako se dobro predstaviti potencijalnom poslodavcu, slobodno nam se javite u online savjetovalište za zapošljavanje gdje vas čekaju naši stručnjaci. Njihov savjet je besplatan.

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske