Okrugli stol: Kakvo je stanje ženskog poduzetništva u Hrvatskoj?

Nije jednostavno biti žena. Posebice u današnjem vremenu kad se od žena očekuje da budu izvrsne majke, žene od karijere, supruge i prijateljice. Brojne uloge su nam nametnute, ali ih možda i same prihvatimo. Stoga, kad se žena okrene poduzetništvu dobiva još jednu ulogu, koja je sve samo ne laka. Četiri žene su progovorile kakvo je stanje ženskog poduzetništva u Hrvatskoj u odnosu na svijet te kako se ono može ojačati.

Moderatorica okruglog stola bila je Ivana Matić iz Women in Adria, a raspravi su se priključile Nataša Mlakar, direktorica Kreditnih proizvoda u poslovanju s gospodarstvom Raffeisen banke, Victoria Zinchuk, direkorica ureda Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj te Ana Zorić, glavna savjetnica ministra financija.

Povezano: Objavljene ovogodišnje finalistice projekta nagrade najboljim poduzetnicama

Ograničavamo li same sebe?

Viktoria Zinchuk je otvorila raspravu govoreći o Women in Business programu, unutar Europske banke za obnovu i razvoj, koji je potaknuo brojne poduzetnice na stvaranje vlastitog poslovanja. Naglasila je kako je Europska banka za obnovu i razvoj dodijelila pola milijarde eura raznim bankama diljem Europe kako bi potaknula žensko poduzetništvo. “Program je u 18 država, a rekla bih da se ističe Turska”, rekla je Victoria.

Kad se govori o ženskom poduzetništvu, uvijek se govorio i ravnopravnosti spolova. Sprječavaju li žene same sebe? Ograničavamo li se kad je u pitanju uspjeh ili je tko kriv netko drugi?

“Promatrajući mnoge žene u brojnim državama, obično je problem u nama samima. Riskiramo li? Jesmo li pripremljene na kompromise? Uvijek postoje neki kompromisi koje moramo napraviti ako želimo stvoriti svoj biznis. Jer nismo samo poduzetnice nego i majke, supruge, kćeri i sestre”, istaknula je Victoria.

“Mislim da je važno društvo, ali i kako mi odgajamo svoje kćeri i sinove. Kako ih obrazujemo? Govorimo li svojim kćerima da se dobro udaju ili da moraju riskirati te ovise sama o sebi? Govorimo li im da moraju učiti? Jer se u konačnici mogu osloniti samo na sebe”, rekla je Victoria.

Žene sputava odgoj

Nataša Mlakar prije četiri godine je započela je s projektom unutar Reffeisen banke koji potiče poslovanje žena. “Iako smo imali podršku unutar banke, osjećali smo se kao svojevrsni start-up jer nismo imali nikakav program za žene poduzetnice”, istaknula je Nataša.

“Ženama treba mentorstvo, podrška i mislim da smo to kroz naš program omogućili”, ispričala je Nataša, dodajući:”Mislim da su žene, barem žene s kojima mi surađujemo, inovativne, kreativne, marljive, ustrajne. Vrlo borbene kad znaju da se bore za svoja prava.”

No, istaknula je kako ponekad žene sprječava upravo njihova velika opreznost. “Mislim da nas najviše sputava naš odgoj, tradicionalno društvo u kojem živomo. Sve kasnije proizlazi iz toga, teži pristup kapitalu i teži pristup obrazovanju, iako su naše žene izuzetno obrazovane. Upravo taj odgoj da “žena drži tri kuta u kući”, “žena, majka, kraljica” i “iza svakog uspješnog muškarca stoji žena”. Žene su uvijek gurnute u drugi plan, sasvim se podrazumijeva da je njezina uloga da čuva kuću i obitelj. Na taj način ona ne može ispuniti svoj puni potencijal”, objasnila je Nataša.

Tradicionalni odgoj koji sputava brojne žene, moguće je ukloniti samo odgojem generacija koje dolaze na drugačiji način.

Više s okruglog stola na stranici Women in Adria : https://www.womeninadria.com/stanje-zenskog-poduzetnistva-u-hrvatskoj/

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske