Projekt Radar: Studijsko putovanje u Zagreb i u Ljubljanu

Polaznici projekta Radar, predstavnice Primorsko-goranske županije te predstavnice CTK Rijeka, 15. svibnja bili su u sklopu projekta na studijskom putovanju u Zagreb te u Ljubljanu.

U Zagrebu posjetili su Kuću Europe – Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, gdje je zamjenica Voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Maja Orel Schwarz, održala predavanje na temu predstavljanja rada Predstavništva, Europske komisije, kako politike EU-a utječu na građane Hrvatske te što će Predsjedanje Republike Hrvatske Europskom unijom 2020. donijeti građanima.

Isti dan krenuli su u Narodni muzej Slovenije u Ljubljani, gdje ih je dočekala dr. Katharina Zanier, koja im je predstavila projekt Clausta+ koji se bavi aktivnom zaštitom baštine održivim turizmom – povijesnog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije. Dr. Zanier predstavila je projekt ali i Program suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska i specifičnosti prekograničnih projekata, specifičnosti provedbe projekata u velikim međunarodnim konzorcijima te kako se prekograničnim projektima doprinosi strateškim ciljevima EU politika.

Cilj je studijskog posjeta, koji se provodi u sklopu projekta Radar, da polaznici posjete lokalne organizacije koje uspješno provode europske i međunarodne projekte i organizacijama donositeljicama i provoditeljicama politika te da iz prve ruke čuju iskustva i prakse poslovanja.

Trošak osposobljavanja Radar pokriven je sredstvima Europske komisije iz Europskog socijalnog fonda kroz istoimeni projekt koji zajedno provode Centar tehničke kulture Rijeka, Primorsko-goranska županija i SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske