Provjeri kako ostvariti odgode i otpise vladinih mjera

U okviru drugog paketa vladinih mjera (travanjskih) potpora uslijed epidemije koronavirusa COVID-19 stupilo je na snagu niz izmjena zakonskih propisa i pravilnika, a najznačajnije izmjene donosimo u nastavku.

Doneseni pravilnici za odgode i otpise iz Vladinih mjera

Fokus izmjena donose Pravilnik o provedbi Općeg poreznog zakona i novi Pravilnik o rokovima predaje financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije u posebnim okolnostima, a koji se primjenjuju od 9. travnja 2020. godine. Promjene se odnose na:

  1. Odgodu plaćanja PDV-a
  2. Oslobođenje od obveze doprinosa za sufinancirane neto plaće (HZZ potpora)
  3. Oslobođenje od podmirivanja poreznih obveza
  4. Nova pravila kod PDV-a zbog posebnih okolnosti
  5. Novi rokovi za podnošenje poreznih prijava i financijskih izvještaja

Odgoda plaćanja PDV-a

Odgoda plaćanja PDV-a odnosi se isključivo na porezne obveznike koji PDV utvrđuju prema “obračunatoj naknadi” (izdanim računima). Glavni uvjeti koji moraju biti zadovoljeni za odgodu plaćanja PDV-a su: da porezni obveznik mora imati prethodno odobren Zahtjev od strane Porezne Uprave za odgodu plaćanja poreznih obveza i da se odgoditi za naplatu može samo onaj iznos PDV-a koji nije naplaćen/plaćen. Odgoda nenaplaćene PDV obveze za sada se može koristiti za PDV obračune za mjesec ožujak i travanj 2020. godine.

Više: www.womeninadria.com

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske