Udvostručena sredstva za kreditiranje malog poduzetništva po izrazito niskoj kamati, a u pripremi i tzv. korona krediti

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je u utorak da će HAMAG-BICRO odmah udvostručiti sredstva za kreditiranje malog poduzetništva uz vrlo niske kamate, a u pripremi su i tzv. korona krediti. uz povoljnu kamatu. 

“Danas ćemo na Vladi usvojiti čitav paket mjera. Cilj je očuvati gospodarstvo. Cilj je očuvati likvidnost, za što će biti dovoljno novaca, tako da odmah možemo smiriti naše gospodarstvenike”, rekao je Pavić uoči užeg kabineta Vlade.

Što se tiče europskih projekata, dodaje da postoje značajne prilike te da će se odmah udvostručiti sredstva koje Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) daje za kredite malih i mikro poduzeća. Ta će sredstva biti dostupna od sljedećeg tjedna uz vrlo jednostavnu proceduru prijave. Kamate za obrtna sredstva iznositi će  između 0,5 i 1 posto, rekao je Pavić.

Nakon donošenja regulative koja je predložila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, poduzetnicima će se nuditi i tzv. korona krediti i to 380 milijuna kuna prve tranše upravo za mikro, mala i srednja poduzeća, najavio je Pavić, dodavši da će krediti biti odobravani u visini do 100.000 eura, a također će biti uz povoljne kamate.

“Svjesni smo i da će jedinice lokalne samouprave i poduzetnici biti u problemima s tzv. cash flowom, tako da će u tom paketu mjera biti i za Operativni program konkurentnost i kohezija”, kazao je. Napomenuo je da će svim korisnicima EU fondova, pa i onima koji koriste Europski socijalni fond, isplatiti 75 posto zahtjeva za naknadu novca odmah unaprijed, kako bi osigurali protočnost novca, naveo je Pavić.

Dodatno, za sve europske projekte omogućit će se produljenje roka trajanja za tri mjeseca.

“EU fondovi mogu ponuditi jeftine kredite za naše poduzetnike za obrtna sredstva, s malim kamatama, od 0,5 do 1 posto, a za dva tjedna će ići nova tranša od 380 milijuna kuna”, zaključio je Pavić.

Više: www.poslovni.hr

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske