Uspješan rad i suradnja lokalnih partnerstava za zapošljavanje

Press konferencija

Lokalna partnerstva za zapošljavanje, od kojih i jedno u našoj županiji, vrlo su uspješna u provedbi projekata, a u budućnosti se namjerava ostvariti tješnja suradnja primorsko-goranskog i istarskog LPZ-a.

Lokalna partnerstva za zapošljavanje predstavljaju subjekte zadužene za razvoj politika zapošljavanja na regionalnim razinama koji svojim djelovanjem nadopunjuju nacionalnu politiku inicijativama prilagođenim regionalnim tržištima rada.

Na području Primorsko-goranske županije osnovano je Lokalno partnerstvo za zapošljavanje PGŽ-a, kojeg vodi Riječka razvojna agencija Porin i koje provodi projekt „LO.PA.Z. PLUS“, a na području Istre Vijeće tržišta rada Istarske županije, kojeg vodi Istarska razvoja agencija – IDA i koje provodi projekt „REI II“. Radi se o EU projektima u potpunosti financiranim iz Europskog socijalnog fonda – LO.PA.Z. PLUS je vrijedan 2 milijuna kuna, a „REI II“ 1,9 milijuna kuna.

O dosadašnjim postignućima i budućoj suradnji govorili su direktor Riječke razvojne agencije Porin, potom Doris Sošić, savjetnica za razvojne programe i promidžbu i predsjednica Lokalnog partnerstva za  zapošljavanje Primorsko-goranske županije te Elena Božac Čujić, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije i  predsjedateljica Vijeća tržišta rada Istarske županije.

Zaposlilo se gotovo 170 osoba u PGŽ-u

Oba projekta, nakon 30 mjeseci provedbe, završavaju 14. studenog 2020. godine te im je prvenstveni cilj svojim aktivnostima doprinijeti zapošljavanju ranjivih ciljnih skupina na tržištu rada

Dok je u PGŽ-u projekt usmjeren na nezaposlene osobe do 29 godine starosti koje su nezaposlene više od 6 mjeseci te osobe starije od 29 godina koje nisu radile više od godinu dana, odnosno naglasak je stavljen na mlade i žene, u Istarskoj županiji okrenuli su se mladima, ženama, osobama s invaliditetom te srednjoškolcima.

Oba su partnerstva provodila edukacije i pružale mentorski rad te na različite načine nastojale motivirati ranjive skupine na ulazak u svijet rada. U PGŽ-u je do sada u projektu sudjelovalo preko 340 nezaposlenih osoba, od čega 118 pripadnika ranjivih skupina (većinom žena), a vesele brojke o 81 osoba koje su uspjele pokrenuti vlastito poslovanje te 51 osobi koja se zaposlila kod poslodavca. Istarska županija, između ostaloga, kroz Fon za potpore male vrijednosti za zapošljavanje dodijelila je 19 potpora ukupno vrijednih 552 tisuće kuna.

Potpisan sporazum o suradnji istarskog i primorsko-goranskog lokalnog partnerstva

Drugi važan cilj europskih projekata je osigurati održivo funkcioniranje tijela lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji provode Strategije razvoja ljudskih potencijala u županijama kao i suradnju s drugim takvim tijelima.

S ciljem postizanja održivosti lokalna partnerstva kontinuirano rade na svojim strategijama razvoja ljudskih potencijala i vlastitoj edukaciji. U sklopu primorsko-goranskog projekta provedena je i identifikacija deficitarnih zanimanja u našoj županiji, koja je samo potvrdila kako poslodavcima nedostaju osobe strukovnih zanimanja kao što su kuhari, zidari, konobari, stolari ili keramičari te visokoobrazovane osobe za zanimanja računovođe, strojara, elektroinženjera ili građevinara.

S obzirom na slične ciljeve i aktivnosti koje se provode u dvama susjednih županijama te osiguravanju nastavka aktivnosti, dva su lokalna partnerstva potpisala sporazum o suradnji. Do sada su dva lokalna partnerstva razmijenila iskustva u radu, dobre prakse svojih članica te dobre prakse u provedbi EU projekata. Potpisom sporazuma obvezale su se na daljnje isticanje problematike tržišta rada, isticanje zajedničkih prijedlog prema resornom ministarstvu te suradnja na stvaranju projekata koji bi se mogli financirati iz nacionalnih i EU izvora. Već su definirane i teme za buduću suradnji te definirano osam projektnih ideja, koje se odnose na poticanje poduzetništva mladih, žena i ostalih ranjivih skupina u urbanom i ruralnom okruženju.

Buduća suradnja utemeljena je i na najavama Ministarstva rada i mirovinskog sustava da će i dalje podržavati rad lokalnih partnerstava za zapošljavanje te pripremiti natječaje za financiranje iz Europskog socijalnog fonda.

Također, sva su lokalna partnerstva s područja Hrvatske potpisala sporazum o suradnji, prije svega kako bi zajednički nastupala prema resornom ministarstvu, posebice u nalaženju mogućnosti da se, po uzoru na lokalne-akcijske grupe (LAG) profesionaliziraju i tako omoguće kvalitetniji rad lokalnih partnerstava.

Nositelj projekta LO.PA.Z. PLUS je Riječka razvojna agencija Porin, a partneri u provedbi su Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Centar tehničke kulture Rijeka, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka, Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, Općina Viškovo te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Rijeka.

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske