Uspješno realizirano sedam projekata Riječkog programa lokanog partnerstva u 2018. godini

Projektima oslikavanja stepeništa koje spaja Strossmayerovu ulicu i ulicu Podhumskih žrtava, kao i postave urbanih separea u Kružnu ulicu, na novi način uređeni su dijelovi u središtu grada, dok su uređenjem košarkaškog igrališta u okviru Sportsko-rekreacijskog centra Zamet, kao i uvođenjem dodatnih sadržaja u dječjem parki u ulici Žrtava fašizma između kućnih brojeva 6 i 8 obnovljena su igrališta za mlađe sugrađane. Nadalje, projektom uređenja dvorišnog prostora Osnovne škole Vladimir Gortan broj škola čiji su vanjski prostori uređeni kroz Riječki program lokalnog partnerstva popeo se na devet, završetkom i nastavkom uređenja prostora Place na Svetom Kuzmu dobit će se nova lokacija za druženje građana, sportske susrete, razna kulturna događanja i turističko odmorište, a uređen je i okoliš zgrade Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata na Zametu.

Uz osigurana inicijalna sredstva Grada Rijeke, glavni stvaratelji projekta su upravo volonteri i sponzorima, koji svojim dobrovoljnim radom i donacijama oplemenjuju svoj životni okoliš.

Projekti su ukupno vrijedni 449.489,57 kuna, s time da ukupna sredstva izdvojena iz gradskog proračuna iznose 220.231,57 kuna, dok doprinos zajednice iznosi čak 229.258,00 kuna. Iz gradskog proračuna kroz Riječki program lokalnog partnerstva osigurano je 189.489,07 kuna, iz proračuna Odjela za komunalni sustav izdvojio je dodatnih 30.242,50 kuna, dok je Odjel za gradsku upravu i samoupravu izdvojio manji iznos. Najvrjedniji dio projekta, osim što je omogućeno brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, predstavlja angažman volontera, kojih se u 2018. godini uključilo 370.

Tijekom 2019. godine realizirano je ili se nalazi u realizaciji devet novih projekata, a uskoro se planira raspisivanje Poziva za prijavu prijedloga projekata na Riječki program lokalnog partnerstva za 2019. godinu.

Oslikavanja stepeništa koje spaja Strossmayerovu ulicu i ulicu Podhumskih žrtava

Cilj projekta bio je revitalizacija i projektno-idejna razrada rješenja uređenja trga uz ulicu Podhumskih žrtava (između OŠ Centar i Građevinske škole)  u novu oblikovno urbanu površinu uz uređenje stepeništa kao glavne pješačke komunikacije koja povezuje trg sa Strossmayerovom ulicom (Sušačkim neboderom). Specifičnost projekta leži u zajedničkoj inicijativi grupe građana nazvanoj „Kortil“ aktivnih u različitim sektorima i strukama, ali povezanih zajedničkim interesom i potrebom za uređenjem i unaprjeđenjem života i kvalitete življenja u tom dijelu grada i pozitivnih društvenih promjena na području lokalnog djelovanja i zajednice.

U sklopu akcije „Hrvatska volontira“ u svibnju 2018. godine izvedene su aktivnosti informiranja stanovništva o potrebama i potencijalima mikro urbane lokacije trga; kroz umjetničku intervenciju oslikan je mural na stepeništu portretom arhitekta Josipa Pičmana; održano je predavanje o povijesnim vrijednostima Sušaka i Hrvatskog kulturnog doma te predavanje o senzibiliziranju stanovništva o street artu kao umjetnosti, a ne vandalizmu.

Volonteri su proveli anketiranje i informiranje okolnog stanovništva trga o potencijalima i provedbi projekta, bili su zaduženi za održana predavanja i pomoć oko organizacije programa, s učenicima susjednih škola oslikavali su trg, mural na stepeništu i postavljali izrađene drvene oplate za sjedenje. Prikupljali su i čistili prostor trga od otpada, izrađivali i sudjelovali u filcanju vune i izradi ukrasa i voćnih napitaka, izradili suhe vrtove, ispisali glagoljicu i posadili bilje u žardinjere.

“Oslikavanje murala na stepeništu – proces koji se odvijao sveukupno četiri dana uz glazbu, boje i prolaznike bio je više nego dovoljan znak kako je ova priča mnoge uspjela oduševiti, potaknuti ih i razveseliti idejama i konceptom. Šarolikost brojnih prolaznika jednostavno je bila dovoljno dobro ogledalo kako je sama izvedba putem street arta vrlo uspješan projekt koji je osvježio već zapostavljene stepenice i sam život oko trga te otvorio pozitivan pogled lokalnom stanovništvu na potencijale i brigu o javnom prostoru na Sušaku.”

Ukupna vrijednost projekta iznosi 16.052,62 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 6.861,62 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 9.191,00 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 25 volontera, koji su odradili 227 volonterskih sati.

Uređenje prostora nastavljeno je i u 2019. godini, za što je također dobivena podrška Grada Rijeke kroz Riječki program lokalnog partnerstva.

Više: https://www.rijeka.hr/uspjesno-realizirano-sedam-projekata-rijeckog-programa-lokanog-partnerstva-u-2018-godini/

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske