Zajedno za bolje stanje na tržištu rada u Primorsko-goranskoj županiji

Partneri okupljeni oko projekta LO.PA.Z. PLUS 30 mjeseci će intenzivno surađivati kako bi intervencijama na tržištu rada te poticanjem poduzetništva smanjili nezaposlenost na području Primorsko-goranske županije. Odlukom Ministarstva rada i mirovinskog sustava dodijeljena su im 2.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

30 mjeseci jačanja znanja i vještina

Kroz dvije i pol godine partneri će jačati znanja i vještine nezaposlenih s područja Primorsko-goranske županije. Oni će moći povećati šanse za svoje zaposlenje sudjelujući u edukacijama iz područja javne nabave, korištenja CNC strojeva i 3D tehnologija, za izradu i provedbu EU projekata, izrade vizualnog identiteta, produkcije u kulturi te poslovnih vještine prema EBC*L međunarodnom standardu. Osim toga, moći će zatražiti savjet prilikom prijave na natječaj za posao koristeći usluge online ili offline savjetovališta za zapošljavanje.

Oni koji iskažu poduzetnički potencijal te prođu kroz edukaciju Sustavno poduzetništvo moći će koristiti usluge savjetovanja, informiranja, mentoriranja, izrade vizualnog identiteta za tvrtku te raspoložive programe za

Partnerski konzorcij projekta LO.PA.Z. PLUS na čelu s Riječkom razvojnom agencijom Porin d.o.o., čine: Centar tehničke kulture Rijeka, Grad Rijeka, Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Rijeka, Hrvatska obrtnička komora-Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, Hrvatski zavod za zapošljavanje-Regionalni ured Rijeka, Općina Viškovo i Sveučilište u Rijeci.

LO.PA.Z. PLUS je nastavak uspješne suradnje koja se kroz Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Primorsko-goranske županije provodi od njegova osnutka 2011. godine. Partneri su od tada zajednički proveli projekt LO.PA.Z. Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Primorsko-goranske županije prihvatilo je Strategiju ljudskih potencijala Primorsko-goranske županije 2015.-2020.

poticanje poduzetništva na području Primorsko-goranske županije. Također, nezaposleni će dobiti priliku posjetiti poduzetničke inkubatore na području županije čije usluge mogu koristiti kako bi pokrenuli svoje poduzetničke inicijative.

Na konferenciji za medije partneri su najavili kako će u projekt biti uključeno 85 nezaposlenih osoba koji će biti stručniji, kompetentniji i obučeniji za tržište rada i samozapošljavanje. Također, partneri očekuju da će se kao rezultat projekta otvoriti 40 tvrtki, a 20 osoba će pronaći zaposlenje.

Kroz projekt će se jačati i kapaciteti 60 predstavnika organizacija članica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Primorsko-goranske županije kako bi partnerstvo još bolje funkcioniralo i surađivalo u narednom razdoblju i po završetku projekta. I oni će se educirati, i to za izradu i provedbu EU projekata, komunikaciju s medijima i ciljnim skupinama njihovih programa te izradu sadržaja za internetske stranice. Dodatno, povezat će se s Lokalnim partnerstvom za zapošljavanje Istarske županije kako bi razmijenili iskustva i dobre prakse te pokrenule zajedničke suradnje i novi projekti.

Partneri će za trajanja projekta izraditi program poticanja poduzetništva u Primorsko-goranskoj županiji, analizu deficitarnih zanimanja u Primorsko-goranskoj županiji, razviti alat za praćenje potreba kadrova u IT sektoru te stvoriti koaliciju za razvoj digitalnih znanja i vještina. U konzorciju smatraju kako će im upravo to pomoći da u budućnosti efikasnije i usmjerenije planiraju svoje aktivnosti.

Riječka razvojna agencija PORIN Grad Rijeka Sveučilište u Rijeci Centar tehničke kulture Rijeka Hrvatska gospodarska komora Hrvatska obrtnička komora Općina Viškovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Europski strukturni i investicijski fondovi Europski socijalni fond Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske